We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.
Lees hier meer over deze cookies.
Ik begrijp het!

Houtsoorten

Linde

Zacht wit tot witgele houtsoort. Het is zeer goed te bewerken, splintert weinig en wordt daarom veel gebruikt voor houtsnijwerk en ook voor gietmallen in de metaalindustrie. Het wordt ook gebruikt voor houtwaren en onderdelen van muziekinstrumenten. Meubels worden van Linde niet van gemaakt, het is daarvoor eigenlijk te zacht.

.

Douglas

Douglas hout is een naaldhoutsoort afkomstig uit Noord-West Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het zeer breed toepasbaar. Het is een houtsoort die nog niet de bekendheid heeft van Eiken, Beuken of Vuren. Toch zullen een hoop mensen, ook in Nederland, al vaak langs een Douglasspar zijn gelopen. Als je eenmaal de boom herkent is deze op een groot aantal plekken te spotten. De afgelopen jaren is de bekendheid van Douglas hout en daarmee het gebruik van deze houtsoort flink toegenomen.

.

Borracha

De Rubberboom vindt zijn oorsprong in Indië, op Java en Maleisië. De plant is door import nu op verscheidene continenten terug te vinden. De plant is normaal tropisch en er zijn een duizendtal soorten. Er zijn tal van bonte soorten, die mooie combinaties mogelijk maken voor de plantenbak in de
huiskamer. Dit exemplaar bvb.: komt vanuit Portugal (Lissabon), waar deze blijkbaar zeer goed gedijt.

.

Multiplex

Multiplex en triplex zijn plaatvormige composietmaterialen die opgebouwd zijn uit een oneven aantal houtfineerlagen die kruiselings op elkaar verlijmdworden. Oorspronkelijk werd de benaming “triplex” enkel gebruikt voor platen met drie lagen en “multiplex” voor de platen met vijf of meer lagen. Tegenwoordig
gebruikt men de benamingen “triplex” en “multiplex” ook wel door elkaar.

.

Ayous

Deze houtsoort is afkomstig uit Afrika. Ayous is een heel snel groeiende houtsoort. Deze boom is gemiddeld 25-40 meter hoog met een maximale lengte van wel 50 meter. De gemiddelde diameter van deze boom varieert tussen de 0,9 en 1,5 meter. Stammen met een diameter van 2,0 meter komen echter ook voor.

.

Ebiara

Ebiara of rose zebrano komt uit tropisch West-Afrika. De nerf is grof. Het hout heeft een rozebruine tot roodbruine kleur met decoratieve donkere strepen. Het kwartierse hout doet denken aan zebranohout al kan de streeptekening minder duidelijk zichtbaar zijn. Het hout is vergelijkbaar met eiken wat betreft de stevigheid en gebruik.

.

Essen

Essen wordt ook wel Europees Essen, Amerikaans Essen, Esche, Frêne d’Europe, ash en tamo genoemd. Het houtsoort groeit voornamelijk in Europa en Klein-Azië. Ook wordt het geplant in de oostelijke helft van Noord-Amerika.

.

Eiken

Europees Eiken is een hardhoutsoort dat groeit in Europa. Europees Eiken is één van de bekendste houtsoorten. De bomen bereiken doorgaans een hoogte van 18-30 meter, maar kunnen gerust 45 meter hoog worden. De stam heeft veelal een diameter van circa anderhalve meter. Er zijn bomen bekend met een leeftijd van boven de 500 jaren.

.

Populier

Populieren bomen komen in Nederland en Europa veel voor. Wat wij populierenhout noemen is een verzameling van verschillende soorten uit het geslacht Populier. Daarom is er veel onderling verschil in populierenhout. Populieren bomen groeien over het algemeen snel.

.

Naaldhout

Naaldhout is over het algemeen zachter dan hardhout doordat het sneller groeit. Daardoor valt het ook gemakkelijker handmatig te bewerken. Onbehandeld naaldhout wordt binnenshuis toegepast, bijvoorbeeld als bouwhout, voor constructies of als hout voor meubelen.

.

Mahonie

Mahonie is een fraaie, vaste, zachte, taaie, matig sterke houtsoort. Het kernhout is zalmkleurig, roze, rood tot roodbruin, nakleurend tot dieprood of bruin met een goudkleurige gloed.

.

Luxe Print/Spaanplaat

Spaanplaat wordt voor meer dan driekwart geproduceerd uit rest-, sloop en afvalhout en aangevuld met rondhoutstammen voornamelijk afkomstig uit dunningen. Na het verspanen tot kleine houtdeeltjes, worden de houtdeeltjes gereinigd, gedroogd en onder vermenging van lijm op een mat gestrooid, die in
een pers onder druk en verhoogde temperatuur tot platen worden geperst. Door het gebruik van grote hoeveelheden rest-, sloop- en afvalhout en een efficiënte productie, is de milieubelasting van spaanplaat zeer gunstig. Al het spaanplaat verwerkt bij Bogra is PEFC of FSC gecertificeerd.